Kőkemény lenne belépni az EU-ba a jövőben

2016-09-09 11:18:00 seifert.p

hírkép

Az Európai Bizottság olyan tervezetet készül bemutatni novemberben, amelynek értelmében csak vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére - olvasható az Euractiv brüsszeli hírportál friss összeállításában.



Az Egyesült Államok által 2009-ben bevezetett elektronikus utasregisztrációs rendszerhez (ESTA) hasonlóan az ETIAS-on keresztül benyújtott kérelmek elbírálása is díjköteles lenne. Egyes források szerint ebből akár évi 2 milliárd euró is befolyhatna az uniós költségvetésbe.

Előzetes elektronikus regisztrációra kizárólag azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak lenne szükségük, akik vízummentesen utazhatnak be a schengeni övezet tagállamaiba. Kivételt jelentenének azonban az unió egységes belső piacához hozzáférő országok polgárai.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az Egyesült Királyság uniós kilépéséről (Brexit) szóló tárgyalások során a szigetország kormánya úgy dönt, hogy a továbbiakban a belső piacnak sem akar részese lenni (ennek fejében ugyanis nagy valószínűséggel engedélyeznie kellene az EU-polgárok további szabad munkavállalását), akkor a brit állampolgároknak is fizetniük kellene.

A tervek szerint az utasnyilvántartási rendszer területe nem a brit uniós biztosnak jelölt Julian King alá fog tartozni. Annak ellenére sem, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke neki szánta az unió biztonságáért felelős portfóliót. Az ETIAS-ért egyes hírek szerint Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi uniós biztos lenne felelős.

Név nélkül nyilatkozó francia illetékesek azt közölték, hogy a tervezetnek a biztonsági vonatkozások mellett az uniós költségvetés befoltozása is fontos célja.

Az amerikai beutazáshoz szükséges elektronikus engedély 14 dollárba kerül, 13,8 millió utas után 193,2 millió dollár folyt be tavaly a hivatalos adatok szerint.

Az Európában tervezett rendszer ennél számottevően több pénzt hozna. Az öreg kontinens a világ legnépszerűbb turistacélpontja, a Turisztikai Világszervezet azt írta friss kimutatásában, hogy 2015-ben 602 millióan látogattak Európába. Brüsszeli becslések szerint ebből mintegy 30 millióan vízummentesen léptek be valamelyik schengeni tagállamba. Szakértők szerint az évtized végére ez a szám 39 millióra nőhet.

Ha 13 euróban határozzák meg a kérelmek elbírálásának költségét, az évente több mint 500 millió eurót tenne ki. Az Euractiv egyik forrása azonban azt mondta, hogy ennél jóval magasabb is lehet a díj összege: például 50 euróval számolva 2020-ra évente akár 2 milliárd is befolyhatna ebből az uniós büdzsébe, amelynek bevétele jelenleg mintegy évi 145 milliárd euró.