Gyorshajóval a bálnavadászok ellen

2016-09-01 18:52:00 j.protic

hírkép

A Sea Shepherd nevú bálnavédő szervezet új, hatékony fegyvert kapott a bálnahalászok ellen folytatott harcához. Az Ocean Warrior nevű hajó gyorsabb lesz mint a japán bálnavadászok hajói. A tengeri járműt európai adakozók pénzéből építették meg.

 

 



A bálnavédők új hajója 54 m hosszú, maximális sebessége 25 tengeri csomó, azaz óránként 46 kilométer. A japán halászhajók ennél lassúbbak, maximálisan 22 csomós sebességgel tudnak haladni. A természetvédők új hajóját egyik holland vállalat Törökországban építette meg. Az aktivisták szerint a hajó kb.9 millió dollárba került. Fedélzetén több gyorscsónak is van, sőt egy heliport is található. A hajó az egyik ausztráliai kikötőben lesz otthon. Első útjára az év végén kerülhet sor.

A Sea Shepherd szervezet már évek óta ádáz küzdelmet folytat az illegális bálnavadászat ellen, főleg a Déli sarkör vidékén. Többször komoly konfliktus alakult ki a természetvédők és bánavadászok között. A nemzetközi szervezetek 2O14-ben hivatalosan is betiltották több régióban a bálna vadászását, ám a japánok arra hivatkoznak, hogy tudományos célokra használják fel az állatokat, amit a megállapodás nem tilt.