Kötelező napkollektor

2010-12-18 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Elképzelhető, hogy a jövőben kötelező lesz napkollektort tervezni és telepíteni egy-egy új ház megépítésekor. Pontosabban a többlakásos házaknál lenne ez az előírás. Erről Bencsik János államtitkár beszélt az ingatlanmagazin.com-nak.



Az államtitkár egy riporteri kérdésre a következőket mondta: kiemelt célunk, hogy az újonnan épülő lakások esetében szorgalmazzuk a megújuló energiaforrások felhasználását, természetesen ésszerű, fenntartható és költséghatékony módon.

Terveink között szerepel és jelenleg is vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy az új építésű, többlakásos ingatlanok vonatkozásában a napkollektor telepítését kötelezővé tegyük.

Meglátásunk szerint az új építésű többlakásos társasházak esetében nem jelent túlzott többletköltséget a napkollektorok használatának jogszabályokon keresztül történő előírása, amelyet egy hatékony ösztönző rendszer bevezetése segít majd. A megtakarított energiamennyiség révén megtérülő beruházásról van szó, mely csökkenti a háztartások közüzemi költségeit.



A napkollektorokat főleg melegvíz-előállításra használják.