Nézze meg az ezüst 10000 forintost!

2016-07-29 11:02:00 seifert.p

hírkép

Az MNB augusztus 1-jén, a forint bevezetésének 70. évfordulója alkalmából 10000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki, valamint forgalomba helyezi az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát - írjae a jegybank.



Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök - vagyis azokat elvileg a mindennapokban is lehet használni. Előlapjuk a megújított 20 ezer forintos bankjegy grafikai elemeit idézi fel. A grafikai háttérben mikro-írással a jelenleg hivatalban lévő elnök, dr. Matolcsy György aláírása, ezzel párban a hátoldalon a forint bevezetésekor regnáló elnök, dr. Oltványi Imre szignója is helyet kapott.

A hátoldalon az 1946. augusztus 1-jén kibocsátott forint és fillér érmecímletek, valamint az akkori 10 forintos bankjegyen látható ún. Kossuth-címer képe jelenik meg fő motívumként. Köriratként a "HETVENÉVES A FORINT" felirat olvasható, alul pedig az 1946-os évszám szerepel a forint bevezetésének évére utalva.

Az utalást még inkább erősíti, hogy a dátum első számjegyét az egykori egy forintos érme ihlette. A hátoldalon látható a tervező Kósa István kis méretű mesterjegye.