Egymilliárd forint a határon túli magyaroknak

2016-07-21 07:57:00 seifert.p

hírkép

Egymilliárd forinttal támogatja a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány az erdélyi és a többi határon túli magyar közösség anyanyelvi oktatását és a minőségi képzéseket - jelentette be Erdélyi Rudolf Zalán. Az alapítvány igazgatója arrólis beszélt, hogy mindezt azért teszik, hogy a határon túli magyarság szülőföldjén is versenyképes tudást szerezhessen.



"Különös hangsúlyt fektetünk a pénzügyi és közgazdasági felsőoktatásra, illetve a pénzügyi ismeretek minél szélesebb körű terjesztésére, azonban tudjuk, hogy ennek alapvető feltétele a magyar közoktatás minél teljesebb fejlődésének elősegítése. Szeretnénk, amennyiben a határon túli magyarság körében a magyar nyelven oktató intézmények valódi alternatívát jelentenének az államnyelven oktató iskolákkal szemben, és hogy a magyar nyelvű képzést választók ne csak nemzeti öntudatból, hanem racionális érvek mentén is hoznák meg azt a döntésüket, hogy érdemes anyanyelven tanulni. Tudjuk, hogy ehhez sok sztereotípiát is le kell győzni, ennek egyik eszköze a képzés színvonalának további emelése, a versenyképes diploma megszerzéséhez szükséges feltételek megteremtése"- fejtette ki az alapítvány igazgatója.

A pályázatokon minden határon túli magyar oktatásban szerepet vállaló intézmény részt vehet, legyen szó egyetemekről, közoktatási intézményekről, szakkollégiumokról és diákszervezetekről, egyesületekről vagy alapítványokról, de magánszemélyek is pályázhatnak.

A magyar kormány az Erdélyben működő, magyar nyelven oktató egyetemeket már évek óta támogatja pénzügyi forrásokkal, ebben az immáron kibővült hatáskörű és célrendszerű Magyar Nemzeti Bank is részt kíván venni - írja közleményében a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány.