Ilyen autóutat építettek 15 milliárdból

2016-07-18 11:28:00 seifert.p

hírkép

Tizenötmilliárd forintból valósult meg a 8-as főút székesfehérvári elkerülőjének harmadik szakasza, melyet hétfőn adtak át a forgalomnak. Kb. 10 perccel gyorsabban lehet majd eljutni Budapestről Veszprémbe.



A hét kilométeres új útszakaszon kétszer két forgalmi sávot alakítottak ki. Az új szakasz egyszerre könnyíti meg az utazók és az ottlakók életét, hiszen a város elkerülésével köti össze a 8-as főutat az M7-es autópályával.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt mondta, a fejlesztés összefogással, nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásként valósult meg. Megjegyezte, a város már a 90-es évek óta várt erre a fejlesztésre.

A hét kilométeren kétszer két sávon 110 kilométer per órás sebességgel lehet közlekedni hétfőtől. Ez az utazási idő 8-10 perces csökkenését jelenti Veszprém felől az M7-es autópálya felé a korábbi útvonalakhoz képest.

Az elkerülő szakaszon épült hét felüljáró és egy zsilip, 750 ezer köbméter földmunkát végeztek, 31,6 ezer köbméter aszfaltburkolatot terítettek le és 27 ezer méter vezetőkorlátot építettek meg.

Veszprém megyében tavaly több ütemben 16 kilométer hosszan adták át a 8-as főút négysávossá alakított útszakaszait, jelenleg pedig folyamatban van a várpalotai elkerülő szakasz építése, amit várhatóan 2017 év végén helyeznek forgalomba. A Szabadegyháza-ipartelep elkerülő út kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményessége esetén ősszel ott is megindulhat a munka.