Ráállt a görögdinnyére a hatóság

2016-07-12 09:18:00 seifert.p

hírkép

A budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az akció során több mint két tonna romlott, illetve ismeretlen eredetű terméket kellett megsemmisíteni - közölte a Nébih.



A közlemény szerint hat zöldség-gyümölcs importőrt és forgalmazó céget ellenőriztek még június 29-én éjjel, közülük kettőnél mindent rendben találtak. Az eljárás alá vont négy céggel szemben a bírságot szabnak ki, több százezer forintos büntetésre számíthatnak.

Az ellenőrzés középpontjában az induló szezonra való tekintettel a görögdinnyék minősége és nyomon követhetősége állt, de egyéb zöldségeket és gyümölcsöket is vizsgáltak a szakemberek.

Az ellenőrzés során a hatóság munkatársai több mint 43 tonna terméket zároltak. A lefoglalt áru túlnyomó részéről az érintett cégek utólag bemutatták a hiányzó dokumentumokat. Végül több mint két tonna terméket, köztük almát, avokádót, jégsalátát, nektarint és őszibarackot kellett megsemmisíteni, részben minőségi hiba, azaz romlás, részben nyomon követhetőségi problémák miatt - olvasható a közleményben.