Hogyan játssz az öreg macskáddal?

2016-07-10 10:27:00 seifert.p

hírkép

Az öreg macska nem vén macska - állapítják meg a Macskagyógyász állatorvosi szaklapban Amerikában. A négylábú kedvencek egyötöde 11 évesnél idősebb. Az igazi öregkort az állatorvosok 15 éves kortól számítják. Ez olyan korhatár mint az embereknél a 76-ik év vagyis az igazi öregedés kezdete. Ma már a 20 éves életkort is megélhetik a macskák, ha a gazdik vigyáznak rájuk és rendszeresen kommunikálnak velük.



Mire kell figyelnie a gondos gazdinak? Mindenekelőtt arra, hogy megváltozott-e kedvenc macskája interaktivitása! Indokolatlanul sokkal aktívabb lett vagy épp ellenkezőleg - ez a gyakoribb- teljes passzivitásba zuhan. Ez komoly belső problémákat jelez éppúgy mint az, ha az eddig remekül tájékozódó macskánk eltéved! Éppúgy mint az idős emberek egy részénél előfordulhat, hogy a kis kedvenc nem talál haza! De ami még nagyobb gond: már nem tud különbséget tenni a nappal és az éjszaka között! Alvajáró lesz és ezzel kétségbe ejtheti a háziakat. Olyankor nyávog amikor eddig soha! Ez súlyos betegség jele lehet. Mindenképp állatorvoshoz kell vele fordulni, mert ha nem kezelik a macskát, akkor teljesen kiszakad a világból.

Az egészséges öreg macska ugyanis éppoly játékos és éppúgy szívesen ugrál mint a fiatalabbak. Legfeljebb nem ugrik olyan magasra mint fiatalabb korában. Fontos az interaktivitás: például egy gyerek, aki rendszeresen játszik a macskával. Sok öreg macska ugyanis úgy érzi- sok idős emberhez hasonlóan- hogy elhanyagolják! Nem törődnek vele és bánatában depresszióba esik. A macskák boldogságának a kulcsa- a jó egészségen túl- a folyamatos interaktivitás, a kommunikáció.

Ha az öreg macska úgy érzi, hogy szüksége van rá a családnak, az ismerős embereknek, akkor tovább él, mert van miért. A macska lelke és egészsége sokban hasonlít az emberéhez idősebb korban. Nagyobb figyelmet igényel a gazditól, aki sokszor maga is az öregedés problémáival küszködik és nem figyel arra: 15 éves kora után a macska is belépett élete utolsó korszakába.