Kínos testszkenner Hamburgban

2010-12-10 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

A szeptember vége óta tesztelt készülékek közel sem végzik tökéletesen a dolgukat. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem elég megbízhatóak, így az átvilágítás ellenére minden eljárást meg kell ismételni kézi fémdetektorokkal is.



A testszkennereket üzemeltető szövetségi rendőrség megerősítette, hogy 100 átvilágítást választó utas esetén utólag mindegyiknél el kell végezni a kézi fémdetektoros vizsgálatokat is. A gyakorlatilag 100 százalékos hibaarányt az okozza, hogy a rendszerek rendkívül sok gyanús jellemzőt találnak. A testszkennereknek komoly gondot okoznak a blúzokon, ingeken, szoknyákon és nadrágokon található gyűrődések. Emellett az is problémát jelent, ha valaki rétegesen öltözik fel, ugyanis a berendezések nem képesek több réteg ruhát átvilágítani. Az utasok többsége így kénytelen levenni nem csak a dzsekijét vagy a kabátját, hanem még a pulóverét is.

A sok vizsgálat pedig növeli a sorokat, ami kényelmetlen az utasoknak, de a repülőtér üzemeltetőinek is.  Michael Eggenschwiler, a repülőtér vezetője úgy vélte, hogy a várakozás egyelőre még korlátok között tartható, emiatt nem fordultak elő késések sem. A 16 ellenőrzési kapu közül kettőt egészítettek ki testszkennerekkel. Ezeket azonban csúcsforgalomban nem használják, hogy ne okozzanak fennakadást.

A tesztidőszak jövő márciusig tart. A szövetségi rendőrség addig szeretné megkapni az új kezelőszoftvert, amely jelenleg még nem használható. Az új program remélhetőleg már nem tartalmazza a korábbi változat hibáit és ezért nem lesz annyi téves riasztása.