Esküvőre tértek be a magyar szurkolók

2016-06-30 16:07:00 L.Eszter

hírkép

Dübörgött a Ria, ria Hungária Franciaországban, Magyarország és Izland mérkőzésen, melyre az Inforádió Világszám műsorvezetője, dr. Kiss Róbert Richard is ellátogatott barátaival. Élményeit a hallgatókkal is megosztotta.



A magyar válogatott már haza tért a 2016-os labdarugó Európa-bajnokságról, de azt elmondhatjuk, hogy a szurkolók nem csak az Eb alatt voltak hihetetlenül lelkesek és ösztönzőek, de a fiúk hazaérkezését is legalább akkora ováció fogadta, mint amekkora odaadással drukkoltak nekik a stadionokban vagy a televíziók, és a rádiók előtt. Az egyik szemünk sírt, a másik nevetett, de abban sokan egyetértünk, hogy a srácok így is remekül, a vártnál sokkal jobban teljesítettek, és még a magyar nemzetet is sikerült összekovácsolni. Nők, férfiak és gyerekek drukkoltak együtt a magyar labdarúgó-válogatottnak.

Az Inforádió Világszám műsorvezetője Magyarország és Izland mérkőzést nézte testközelből, amelynek a végeredménye 1-1 lett. Már akkor is rengeteg magyar drukker megjelent Marseille városában, de nézzük a részleteket.

Hogyan lehet kiutazni?

Repülőgéppel, és átszállással is van lehetőségünk kiutazni Franciaországba. Az Eb-re voltak, akik már jóval korábban megvásárolták a jegyeket. A műsorvezető ellenben az autó mellett döntött barátaival, majd Puy-Saint-Vincent településén töltöttek el néhány napot, ahol a magyar szurkolói falut is megnyitották. Innét körülbelül 3 óra Marseille, Lyon pedig 3,5 óra. Megközelítőleg 12-13 óra volt az út, míg Puy-Saint-Vincentbe eljutottak Szlovénián és Olaszországon keresztül.

Puy-Saint-Vincent és Marseille városa

Puy-Saint-Vincent egy igazi síparadicsom. Az Eb idején a szurkolói sátorban a drukkerek egy nagy kivetítőn nézhették a meccseket, de más programokat is volt lehetőségük kipróbálni.

A mérkőzés előtt még Marseille-t is felfedezték, melynek kikötője fontos kereskedelmi pont. A lakosság megközelítőleg 1 millióra tehető. A városnak van egy olyan része is, amely Tunéziára emlékeztetni a turistákat, és ahol csadorban sétálgatnak az utcákon. A kikötőben elegáns kávézók és egy erőd várja a turistákat. Rövid átvizsgálás után fel lehet menni az erődbe, ahonnét gyönyörű fotókat lehet készíteni, ráadásul itt még múzeum is található.

A külföldi turisták is vadul fényképezték a magyar drukkereket. Feltehetőleg egy 20-25 ezres tömeg indult el a stadion felé. A szurkolói zónában ekkor főleg izlandi szurkolók voltak, akik innét mentek a mérkőzésre. Noha megjegyezték, hogy ne a kikötőben találkozzanak a szurkolók, a magyarok kissé öntörvényűen még is innét szervezték az indulást. Elindult a hatalmas tömeg és még egy esküvőt is meglátogattak a magyar drukkerek. A násznép lehet, hogy nem tudta, hogy aznapra egy nagy mérkőzést szerveznek, de aztán nem bánták a fotózkodást.

„Kicsit megijedtek, de miután meglátták, hogy sok esélyük nincsen, ők is poénnak fogták fel az egészet, és vadul mosolygott a menyasszony, integetett a vőlegény, és a násznép is fotózta a szurkolókat.” - mondta a műsorvezető.

A nagy mérkőzések előtt érdemes jóval korábban megérkezni, hiszen hatalmas tömeg szokott lenni. Nem volt ez másképp Marseille-ben sem. Volt, aki kétségbeesett, hogy nem lesz elég idő a bejutásra, de végül sikerült a meccs kezdete előtt megérkezni és elfoglalni a helyeket.

Jegyvásárlás

Az Eb-re interneten keresztül is lehet jegyet venni, bár a műsorvezető elmondása szerint ez gyengén muzsikál. Sokan előre megveszik a jegyeket, és ha utólag kiderül, hogy még sem tudnak elmenni a meccsre, akkor elkezdődik a cserebere. Előfordul, hogy a helyszínen adják, veszik a jegyeket a szurkolók. Magyarország és Izland mérkőzésen is volt, hogy már ingyen osztogatták a belépőket.

Biztonsági előírások

A táskára nagyon ügyelnek, olyannyira hogy be sem lehet vinni, de vannak stadionok, ahol kint le lehet adni megőrzésre. Motozást, átvizsgálást pedig csakugyan tartanak.

„A helyszínen élvezni teljesen más élmény egy ilyen sporteseményt, mint a tévé képernyőjén keresztül, mert óriási közösségi élmény.” – jegyezte meg a műsorvezető, és hozzátette, hogy így sokkal jobban be lehetett látni a pályát, ráadásul itt elválasztó kordonok és hálók sem voltak még is békésen lezajlott a mérkőzés.

A kijutás már jóval egyszerűbb volt. A meccset követően egymást ölelgették a szurkolók és énekszóval vonultak ki a mérkőzésről.

 

Fotókat készítette: dr. Kiss Róbert Richard

Forrás: kozepsuli.hu