A dió és a mogyoró jó a prosztatarák ellen

2016-06-18 10:31:00 seifert.p

hírkép

Ha valakinek prosztata rákja van és hetente ötször eszik 28 gramm diót vagy földimogyorót, akkor a halálozás esélye 34%-al csökken. Ezt állapította meg a Harvard Medical School kutató csapata, mely minden eddiginél nagyobb mintát vizsgált meg.



A dió vagy a földimogyoró rendszeres fogyasztása lényegesen csökkentette a halálozási mutatót, de a kutatók nem tudják, hogy miért. Azt tartják valószínűnek, hogy egy olyan E vitamin típust tartalmaz a dió illetve a földimogyoró, mely növeli az ellenállást a rákos megbetegedéssel szemben. Ez a jó hír.

A rossz hír az, hogy megállapították: a diónak, földimogyorónak vagy a mandulának nincs semmilyen preventív hatása. Vagyis hiába esszük szorgalmasan a diót, a földimogyorót vagy a mandulát, ezzel nem csökkenthetjük annak esélyét, hogy prosztata rákot kapunk - állapította meg a Harvard Business School. A prosztatarák híres áldozatai közé tartozik Mitterrand egykori francia elnök, aki elnökségének mind a 14 évében küzdött a betegséggel. Végül a halál csak azt követően érte, hogy elnöki megbízatása befejeződött.

Az Apple legendás vezére, Steve Jobs is prosztatarákkal küzdött. Évekig irányította a céget úgy, hogy közben kezelés alatt állt. Ő még a nyugdíj korhatár előtt meghalt. A Daily Mail közli, hogy Nagy-Britanniában évente 35 ezer új prosztatarákos esetet fedeznek fel. Évente 10 ezren halnak meg ebben a betegségben. Ha diót vagy mogyorót esznek méghozzá rendszersen, akkor a halálozás valószínűsége 34%-al csökken prosztata rák esetében.