Nincs benzin az év autójában

2010-11-30 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Nem tudni, hogy mikortól lesz kapható Magyarországon az év autója. A Nissan Leafról még a cég hivatalos magyar honlapján sem lehet olvasni. A Leaf az első elektromos autó, amely ilyen rangos díjat nyert.



A világ első tömegpiac számára gyártott, zéró-emissziós autója 40 versenytársát maga mögé utasítva nyerte el az autós világ legfontosabb elismerését. A zsűri 23 európai ország 57 vezető autós újságírójából állt.

A Nissan Leaf-et egy 80 kW-os villanymotor mozgatja és ezzel 145 km/h-ra is képes. Egy feltöltés 175 kilométerre elegendő. Az autó teljes körű felszereltségéhez tartozik a fékezési energiát visszaforgató rendszer, a légkondicionáló, a műholdas navigáció, a parkolást segítő kamera és a fejlett fedélzeti informatikai és telematikai rendszer. Újszerű csatlakozási megoldás teszi lehetővé a tulajdonos számára az autó töltési beállításainak változtatását, a töltöttségi szint és az akkumulátor maradék kapacitásának ellenőrzését ugyanúgy, mint az utastér fűtésének vagy hűtésének számítógéppel, illetve mobil telefonnal történő távvezérlését. Az egyetlen külön rendelhető extra a hátsó spoilerbe beépített napelem, amely a fedélzeti elektromos berendezések 12V-os akkumulátorának töltését segíti.

Az első ügyfélautók átadása Japánban és az USA-ban decemberben kezdődik. Európában 2011. elején indul a kiszállítás Portugáliában, Írországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában. Az autó jelenleg Japánban készül, de 2012-ben már az USA-ban is gyártják majd.



Nissan Leaf az év autója Európában.