Goli Otok, az Adria pokoli szigete

2016-06-01 19:18:00 V.J.

hírkép

Miközben turisták ezrei élvezték az Adriai-tenger csodálatos kék vizét, a szigetek között megbújt egy igazi pokol. Még ma is titok övezi Tito Jugoszláviájának rettenetes börtönszigetét, Goli Otokot.  Most egy hiánypótló könyv láttatja meg velünk a balkáni Gulágot.



A CEPoliti Kiadó két izgalmas könyv bemutatójára invitálta az érdeklődőket. Domokos László hihetetlenül szuggesztíven mutatta be Goli Otok, a Pokol-sziget, avagy Tito Gulágja az Adrián című munkáját. 1949-től 1980-ig tartottak foglyokat embertelen körülmények között a ma Horvátországhoz tartozó piciny sziklaszigeten, melynek a neve is annyit tesz, Kopár sziget. Nemcsak horvátok, szerbek, albánok raboskodtak itt, hanem magyarok is. Így a dokumentum-esszé igazán közel hozza a hazai olvasókhoz a rettenet helyét és idejét.

 

 

A másik bemutatott könyvben az elmúlt 25 év meghatározó személyiségei, volt politikusok, történészek, politológusok értékelik tanulmányaikban a szabadság negyed századát Közép-Európában.

A könyvek megjelenését a Pallas Athéné Domus Animae és a Pallas Athéné Geopolitikai alapítványok támogatása tette lehetővé. Fekete Zoltán, a Pallas Athéné Domus Optima Zrt. vezérigazgatója elmondta, mennyire fontos ilyen színvonalú és tematikájú munkák támogatása. „A támogatás hosszú távú tevékenység. Annak érdekében, hogy meglássuk Magyarország értékeit, lehet, hogy néha el kell távolodnunk kicsit. Azután pedig visszajönni. Sok mindent meg lehet tanulni, majd a köz érdekében felhasználni."– emelte ki Fekete Zoltán.