Ez a leghíresebb lengyel sörgyár

2010-11-22 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Tévedés, hogy csak sörözni csak északi szomszédunkhoz érdemes átrándulni. Ha szánunk rá még 150 kilométert, akkor Lengyelországban is minőségi nedűket ihatunk. A szlovák-lengyel határtól 26 km-re még sörmúzeumot is találunk.



Az első sörgyárat Tychyben valószínűleg 1629-ben a Promnitzok, Pszczyna akkori urai alapították. A XVIII. század vége felé épültek itt az első kőépületek. 1861-ben a hercegi építészeti terv alapján épült itt az az épületegyüttes, amelyet kifejezetten a legújabb technológiával folytatott sörgyártásra szántak.

Megmaradt a régi sörgyár térbeli elrendezése, továbbá néhány, a XIX. század második feléből származó érdekes építészeti megoldásokat felmutató épület.

A másik híres lengyel sörközpont  Żywiecben található. Itt 150 éve készül a folyékony kenyér. A legendás sörgyár látogatható és a sörgyártás történetét bemutató múzeum is várja az idelátogatókat. Zywiec Dél-Lengyelországban található, Bielsko-Bialatól 21 km-re délre a Beszkidekben. A szlovák-lengyel határtól 26 km-re.