Zsidó hremzli az udvarban

2010-11-21 00:00:00 mennyei

hírkép

A turisták vadul falták a sóletet a Gozsdu udvarban, és látványosan vizet ittak hozzá. Pedig nem is szabad.



Az egyhetes zsidó gasztronómiai fesztiválon, a Gozsdu udvarban a sóleten kívül a répás hremzli, a Ráhel-féle torta és a hagymás-gombás pulyka volt a sláger. Rengeteg angol, francia, olasz szót lehetett hallani, ott jártunkkor főleg turisták látogattak az eseményre. Pedig magyarul lehetett a legtöbb infót begyűjteni, például arról, milyen előírások jellemzik a hagyományos zsidó étkezéseket. Van belőlük bőven, az biztos, annyi mindent tilos, hogy rabbi legyen a talpán, aki ezt észben tartja.

1. Csak kóser, vagyis tiszta hús fogyasztható. Például a disznóé olyan mértékben tisztátalan, hogy igazából hozzáérni sem szabad az állathoz. Nem kóser a harcsa és az angolna, mert nincs pikkelyük, illetve uszonyuk. A tengeri halak is csak részben kóserek, amennyiben pikkelyesek és uszonyosak. A strucc sem kóser. Nincs gond viszont a szárnyasokkal, és bátran fogyaszthatják a hagyománytisztelő zsidók a bárányt és a kecskét.

2. A húsokat fél óráig vízben, egy óráig sóban kell áztatni, majd háromszor kiöblíteni, hogy minden vérrög kioldódjon belőle. A májat főzés előtt alapos sütéssel vértelenítik, a szív csúcsát pedig le kell vágni mielőtt elkészítik. Az állat levágásánál fontos, hogy az állatot csak sakter vághatja le. A sakter szakember, gyorsan vág, az állat nem szenved.

3. A zsidó konyhában nemcsak a tejes és a húsos ételeket, de az ezek elkészítéséhez használt edényeket is mindig külön kell tárolni.

4. Bort csak olyat szabad inni, amely zsidó készítésű szőlőből készült.

5. Pálinkát is csak zsidó készítésűt lehet inni, akár szilva, akár más, legyen kóser.

6. Ha valaki vizet iszik, el kell fordulnia, mert a szomjúság magánügy.

7. A bort nem szabad se túl gyorsan, se túl lassan inni.

8. Férjes asszony férje nélkül egyáltalán nem ihat bort.

9. Nem szabad se túl gyorsan, se túl lassan enni.

10. Szombatra az ételt már pénteken meg kell csinálni.

Ennyit a szabályokról, most nézzük az ételeket. A legismertebb zsidó étel a sólet. A fehér babos finomságot péntektől érlelik kemencében, így összeérnek az ízek. Libahússal eszik leginkább. Könnyen elkészíthető a répás hremzli. A görögök ellen fellázadó, és az i. e. 2. században győzedelmeskedő Makkabeusok újból fel akarták szentelni meggyalázott templomukat. Ám a hosszú szertartáshoz nem volt elég olajuk. De csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett. Az olaj csodájára emlékezve minden zsidó család olajban sült ételeket kezdett a nevezetes napokon készíteni. A mai napig fánkot, palacsintát és hremzlit sütnek a hagyománytisztelők. A hremzli krumplibó, répából és hagymából készül, és olajban sütik ki (ez látható a lenti képünkön is).  A bundás macesz a különlegességek közé tartozik. A hagymás-gombás pulykán már érződik a magyaros konyha hatása. Az édességek közül a legismertebb a flódni. Az édes sütemény összetevői: több rétegű tészta, dió, mák, alma, lekvár. Alapanyagához gyakran bort öntenek, néhol mazsolát, narancshéjat tesznek hozzá.