Kínai hajót süllyesztett el a parti őrség

2016-03-16 15:34:00 N.David

hírkép

Többszöri sikertelen felszólítás és jó néhány figyelmeztető lövés leadása után az argentin parti őrség elsüllyesztette a dél-amerikai ország kizárólagos gazdasági övezetébe behatoló, és ott törvénytelenül tintahalat halászó kínai hajót-írja a Globoport.hu.



Az argentin hatóságok közleménye szerint a Lu Yan Yuan Yu névre keresztelt kínai halászhajót a parti őrség Puerto Madryn közelében lepte meg, miközben az a nemzetközi előírásokat megsértve a dél-amerikai ország felségvizein eresztette le hálóit. A Lu Yan Yuan Yu kapitánya többszöri figyelmeztetés után sem reagált az argentin parti őrség naszádjának felszólítására, és a nemzetközi vizek felé vette az irányt.

Amikor az eljáró tengerészek megkísérelték a bárka hídjának elfoglalását, a kínai kapitány a saját és a parti őrség hajójának legénységét is veszélybe sodorva több alkalommal is megpróbálta legázolni az argentin naszádot.

A hatóságok szerint az argentin kapitány – az ilyen esetekben előírt protokollt követve – számos, eredménytelen figyelmeztető lövés leadása után tüzet vezényelt a halászhajó ellen. A megrongált Lu Yan Yuan Yut rövidesen elhagyta legénysége, a halászokat az argentin haditengerészet egységei és egy másik kínai halászhajó vette fedélzetére, sértetlenül. Az eset nyomán élénk diplomáciai párbeszéd indult az argentin külügy és a Buenos Aires-i kínai konzulátus között.

Az újonnan választott argentin államfőnek, Mauricio Macrinak tehát most mandátuma első komoly nemzetközi incidensével kell megbirkóznia, amelyre szerencsétlenül éppen a dél-amerikai ország egyik legfontosabb stratégiai partnerével, Kínával szemben került sor. Az argentin agroexport jelentős részét ugyanis a Kínába irányuló szója-kivitel jelenti. Míg ellenzéki politikusként Macri keményen kritizálta elődje, Cristina Fernández de Kirchner Kína-barát politikáját, addig államfőként már arról biztosította keleti partnereit, hogy nem várható változás Buenos Aires külpolitikájában.

Nem ez az első eset, hogy kínai halászhajók sértik meg az argentin felségvizek határait: alig pár héttel ezelőtt a parti őrség a Hua Li 8-ként azonosított hajóra adott le figyelmeztető lövéseket.