Áder János: „Maradjunk szövetségesek!”

2016-02-11 22:31:00 Kovacs R.

hírkép

Áder János köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között adták át az „Élő Bolygónk” klímavédelmi akció és a középiskolák számára meghirdetett országos verseny díjait. Az első helyezést – és a vele járó 6 millió forintos pénzdíjat – a soproni Széchenyi István Gimnázium érdemelte ki.



Február 11-én a soproni Széchenyi István Gimnáziumban tartották a köztársasági elnök által 2015 tavaszán indított „Élő bolygónk” klímavédelmi akció és a hozzá kapcsolódó középiskolai verseny díjátadóját. Az eseményen az államfő mellett a gimnázium tanárai és diákjai, a programot támogató OTP Bank és MOL képviselői, Sopron polgármestere, illetve a díjazott középiskolák igazgatói vettek részt.

klíma

Áder János 2015 májusában jelentette be a www.elobolygonk.hu weboldal indítását, ezzel csatlakozva Al Gore volt amerikai alelnök kezdeményezéséhez. A globális kampány célja az volt, hogy egymilliárd támogatót – azaz elektronikus aláírást - szerezzen Gore klímavédelmi programjához, a 2015 decemberében megtartott párizsi klímacsúcs előtt.

Az „Élő Bolygónk” mozgalomhoz elsőként csatlakozó oktatási intézmény, a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola igazgatónője, Molnárné Tóth Erika októberben országos aláírásgyűjtő akcióra ösztönözte hazánk iskoláit. A program rendkívül gyorsan anyagi támogatókra is talált: az OTP Bank és a MOL összesen 12 millió forintot ajánlott fel az első három legtöbb voksot összegyűjtő iskolának, amit a nyertesek olyan fejlesztésekre és projektekre használhatnak fel, amelyek összhangban vannak a környezeti fenntarthatóság és ökotudatosság eszméivel és értékeivel.

klíma

Az „Élő Bolygónk” akciónak köszönhetően összesen 194 699 honfitársunk támogatta szavazatával a nemzetközi kampányt, ebből csaknem 50 000 voks a középiskolák közti verseny keretében gyűlt össze.

A szavazatgyűjtő verseny első helyezettje végül a soproni Széchenyi István Gimnázium lett, a diákjai által megszerzett 5893 elektronikus aláírással. A második helyen a Fejér Megyei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola, harmadik helyen pedig a Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium végzett.

klíma

Az első hellyel járó 6 millió forintos támogatást jelképező díjat Kiss-Huszta Pálma tanárnő vette át, két diák kíséretében, Bocskai Istvántól (OTP Bank), és Szollár Domonkostól (MOL). Az elnyert összeget a tervek szerint a Széchenyi István Gimnázium egy különleges oktatási intézmény fejlesztésére használ fel, a Fertő-tó mellett.

„A nemzetközi kampányban a lakosság arányát tekintve a magyar polgárok voltak a legaktívabbak: minden hatodik szavazó magyar volt. Köztük a magyar diákok is bebizonyították, hogy ők a legtudatosabbak és legelhivatottabbak a fenntarthatóság és a környezetvédelem ügyében. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a kampányban, és azt kérem, maradjunk szövetségesek!”- mondta az ünnepségen Áder János.

klíma

A köztársasági elnök azt is bejelentette a résztvevőknek, hogy bár az akció lezárult, hamarosan új weboldal indul, amely szintén a klímavédelemmel és a fenntartható fejlődéssel foglalkozik majd.