Tízezrek fotózzák a cseresznyevirágot

2016-02-09 15:06:00 V.J.

hírkép

Japán az év bármely részében gyönyörű, de a időszak a tavaszi cseresznyevirágzás ideje. Ekkor Japán nemzeti jelképe, a virágzó cseresznyefák igazi mesevilággá változtatják a felkelő nap országát.



A sakura, a cseresznyevirág japán nemzeti szimbóluma, nagyon sok művészeti alkotás témája, rengeteg vers és dal örökíti meg csodálatos báját. A cseresznyevirágzást a japánok a tavasz visszavonhatatlan eljövetelének tekintik és több napon át tartó ünnepség sorozattal éltetik. A Hanami szó jelentése: cseresznyevirág-nézés, ami egy családi és baráti körben, piknikezéssel eltöltött program. A japánok szerint a virágok a múlandóság jelképei, és ez különösen igaz a cseresznyefák esetében. Ezek a növények ugyanis nagyon rövid ideig virágoznak, és az eső is könnyen elveri a szirmokat. Így amíg csodálni lehet az életet is jelképező virágokat, addig ünnepelni kell!

A televízió, a rádió és az újságok folyamatosan beszámolnak arról, hogy az egyes területeken mikor borulnak virágba a fák, hol a legszebbek, hova érdemes utazni. Emberek ezrei küldik be a szerkesztőségekbe a cseresznyefák virágairól készült fotóikat. A népszerű rádióállomások legjobb riporterei állandó bejelentkezések keretében tudósítanak arról, miként virágoznak a fák. Sokan vállalják az önkéntes cseresznyefavirág-figyelő szerepet, és naponta hosszú órákat töltenek egy kiválasztott növény alatt, hogy fotóval és leírásokkal dokumentálják a történéseket. . A szakurafigyelőknek külön szervezetük van, amely megfigyeli, mikor, hol a legszebbek a fák, és díjazza a legrátermettebb virágfigyelőket.

A cseresznyefa virágzásának ünnepe annyira fontos, hogy a vállalatok gyakran megbíznak egy-egy munkatársat, aki előkészíti a terepet a virágok megfigyelésére és a piknikre. Az úriember kora reggel kimegy a parkba, természetesen öltönyben, nyakkendőben, a legjobb területeket lefoglalja, megterít, majd órákig vár a munkatársakra. Ezt követően aztán elkezdődik a dáridó, a finom ételeket szakéval öblítik le, amíg csak bírják.

Elvégre, aki a cseresznyevirágot szereti, az csak jó ember lehet…