2010-10-28 00:00:00 szorenyi.p
A borászok szeretnek főzni, sőt muszáj nekik. A borok jelentős részét ugyanis jó ételek mellett érdemes megkóstolni, olyankor jön ki a zamatuk. Nem csoda, hogy a pincék mesterei ezen a hétvégén összemérik szakácstudásukat is a budapesti Symbolban.
80 borász méri össze főzőtudományát pénteken és szombaton Budapesten. Nem csoda, hiszen könyv is megjelent róluk. Etyektől Villányig, Tokajtól Sopronig vállalták a pincék szakavatott ismerői, hogy elkészítik kedvenc ételüket. Sőt, még egy szlovákiai borász is megméretteti magát.
A kétnapos rendezvény különlegessége az ínyenckrém-verseny. A borászok a saját receptúrájuk által alkotott krémmel szállnak versenybe. AZ alap mindenki számára a házi margarin lesz. Mivel a borászok évente sok-sok borkóstolót tartanak, és sokszor nincsen lehetőségük arra, hogy komolyabb ételeket főzzenek, az ínyenckrém remek lehetőség a vendégek fogadására, hiszen gyorsan elkészíthető, és kiemeli a bor ízvilágát. Ráadásul az ínyenckrémeket – a borászok receptjei alapján – odahaza is elkészíthetik az emberek, s hozzá a kedvenc borukat kortyolgathatják.
Természetesen az ételek nem szorítják háttérbe a borokat, amelyből bőven lesz, de azért csak mértékkel. Más kérdés, hogy ilyen étkek után ez miképpen lesz lehetséges?!