A fogyatékkal élők helyzete Afrikában

2015-12-03 11:17:00 L.Eszter

hírkép

A fogyatékkal élő afrikaiak helyzetéről tartott előadást Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke, a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából rendezett II. Rehab Expón.



Afrikában rendkívül nehéz tényszerűen feltárni a fogyatékkal élők helyzetét. Tény azonban, hogy a fejlődő országokban a fogyatékkal élők, különösen a fogyatékkal élő nők és gyermekek, gyakran a legszegényebbek és a leghátrányosabb körülmények között élők, akik betegségük okán nem csak a társadalom perifériájára szorulnak, hanem a társadalom által kirekesztettként definiálhatóak. Az ENSZ becslése szerint a fogyatékkal élők világviszonylatban egy ország lakosságának átlagosan 7%- 10%-át teszik ki, azonban Afrikában ez az arány jóval magasabb. Mivel nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy hány gyermek születik valamilyen fejlődési rendellenességgel, és ebből hányan maradnak életben, csupán óvatos becslések alapján gondolhatjuk, hogy ez az arány az afrikai kontinensen 17% körüli.

Afrikában a különböző fogyatékosságot kiváltó okok közé tartoznak a rossz táplálkozás, a balesetek, a trauma (ide értve a kulturális, társadalmi és vallási okokból elkövetett testcsonkításokat is), a fegyveres konfliktusok, a fertőző és nem fertőző megbetegedések, a veleszületett betegségek és fejlődési rendellenességek, valamint az öregedés.

A Magyar Afrika Társaság elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy a rendellenességeknek akár a fele megelőzhető lenne, ám ezek előfordulása közvetlen kapcsolatban áll a szegénységgel. Így rendkívül fontos, hogy a különböző fejlesztési politikák a fogyatékkal élők számának csökkentése érdekében nagy hangsúlyt fektessenek a prevenció, a gondozás, a segítés és megbélyegzés kérdéseinek megoldására. A szakember kitért arra is, hogy mit tesz a Magyar Afrika Társaság az afrikai betegek és fogyatékkal élők támogatásáért. Említést tett például az AHU orvosi misszióiról, amelyek a legkiszolgáltatottabbak ezreinek nyújtanak ingyenes orvosi ellátást. Az AHU Health Centers Project célja pedig a hosszútávon fenntartható egészségügyi infrastruktúra biztosítása azokban az afrikai országokban, amelyekben az orvosi ellátáshoz való hozzáférés jelentős problémát okoz a lakosság számára. Balogh Sándor felhívta a figyelmet továbbá a bamakói mozgássérült és értelmi fogyatékos gyermekek iskoláztatását és rehabilitációját segítő gyermektámogatási programra és azokra, a Társaság által kezdeményezett fejlesztési projektekre, amelyekkel a legszegényebb térségekben élők tiszta ivóvízhez jutását támogatják, ezzel is hozzájárulva a betegségek és járványok megelőzéséhez.

 

Fotó: Globo TV