A néma békák városa

2010-10-21 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Jinan a források városának nevezi magát. Valóban, számtalan helyen tör fel a víz a városban. Van úgy, hogy egy ház kertjében. A békák azonban fáznak.



Közép-Kínában járunk. 500 kilométerre Pekingtől. Jinan egy 6 milliós város. Csak az a 4 sávos autópálya, amelyik keresztül szeli a települést, 100 kilométer hosszú, viszont jól lehet közlekedni rajta. Délután azonban itt is komoly dugó alakul ki. Jinan azonban nem erről híres.

A várost 5 hegy veszi körül. Télen nagyon sok a csapadék és méteres hó áll a hegyekben. Ráadásul júliusban és augusztusban is rengetek eső hull alá. Így aztán 2400 forrás fakad városszerte. Van úgy, hogy egy kisebb ház udvarán kerítenek körbe egyet. Úgy kell elképzelni, mintha Budapesten, a VII. kerületben egy bérház belső udvarán nem mesterséges kút, hanem egy élő vízzel teli medence állna.

A csobogáson kívül azonban semmit sem hallani. pedig béka van bőven. Csakhogy a víz 16 fokosnál nem melegebb és a kétéltűek 22 fok alatt nem kuruttyolnak. Fáznak. Így hangjuk sincs. Ez a magyarázat. A helybeliek arra is büszkék, hogy az általuk nagyon nem kedvelt kígyók nem merészkednek a helyi vizekbe. Azt nem tudják, mi ennek az oka, de olyannyira örülnek neki, hogy büszkén mesélik a turistáknak. Talán ezért, de sokan még így a plusz 5 fok környékén is bemerészkednek a szabadban álló tavacskákba. Szerintük ez erősebbé és egészségesebbé teszi a testet. Én inkább fázósan összehúztam a dzsekimet és még így sem volt kedvem brekegni.



Jinan politikailag is az egyik legfontosabb kínai város.