Magyar napot tartottak Malawiban

2015-10-31 23:03:00 k.r.r.

hírkép

Gulyáslevessel és Túró Rudival várták a vendégeket a magyar napon az afrikai Malawiban.



Blantyre város iskolájában a gyerekek Magyarország-totót is kitölthettek, a felnőttek pedig megismerkedhettek a magyar kultúrával és gasztronómiával, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ szervezésében.

Szeremley Csaba, a Központ igazgatója elmondta: mind a gazdasági, mind a kulturális kapcsolatok erősítésén dolgoznak, és ennek a tevékenységnek a része a magyar nap megrendezése.

A 16 milliós, Magyarországnál kicsit nagyobb délkelet-afrikai országban a kínai, az angol, a francia befektetők már jelen vannak, a dánok sörgyárat is építettek. A HTCC (Hungarian Trade and Cultural Center) feladata, hogy a magyar vállalkozók piacra jutását segítse, Magyarország ismertségét növelje, és a kultúránkat bemutassa az itt élőknek.

A gyerekek errefelé minden ajándéknak örülnek. Szijjártó Sarolta, a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagykövete egész nap apró, kedves meglepetésekkel várta a kicsiket.

A magyar napra a Magyar Afrika Társaság szervezésében önkéntesként Malawiban dolgozó magyar orvosok is ellátogattak. Pálinkás Edina és Jakkel Anna eddig több mint 1500 beteget láttak el, ami óriási segítséget jelentett a helybelieknek.

Az afrikai Malawi magyar napra ellátogató lakói megismerhették a disznóvágás és a pálinkafőzés titkait, a helyi iskolások pedig magyar vonatkozású performansszal készültek a rendezvényre, amelyet fergeteges party zárt.