Kína Szentendréje

2010-10-13 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

Csak óvatosan, ne nagyon siessenek, mert 2500 méter magasan vagyunk. Így köszöntötte Lijiang repülőterén a külfödi újságírókat a helyi idegenforgalmi felelős. A Világszám riportere a Kínai Nemzetközi Rádió, a CRI segítségével bejárhatja Kína nevezetes tájait.



Képzeljenek el egy várost az 5000 méter magas hegyek között, valahol Kína délnyugati részén. Október van és nincs hideg, 22 fok, hiszen Afrika magasságában fekszik. Lijiang városáról a magyarok keveset tudnak, pedig a világörökség része.

A repülő egy hatalmas fennsíkra száll le két óriási hegyvonulat közé. A félősek inkább ne nézzenek ki az ablakon. Az már a repülőtéren kiderül, hogy itt semmit sem bíznak a véletlenre. Buszunkat mindenhová rendőrautó vezeti fel. Nem a biztonsággal van gond, hanem ezt a várost is 1,2 millió ember lakja. Ezzel ráadásul nem számít túl nagynak Kínában.

Lijiang legfőbb nevezetessége az óváros. 800 éves. Több császári dinasztia építette 1200 óta. 1986-ban a világörökség része lett. Ez azért érdekes, mert a császári palotát, egyben az egész várost 1996-ban egy 7,2-es földrengés porig rombolta. Mindent újjáépítettek. A látvány lenyűgöző. A palota udvarában több patak is csörgedez, a növények sokasága pedig több európai kertészt is pironkodásra késztetne. A helybeliek mindezt szolgálatkész mosollyal mutatják a turistáknak. Kínában ezt így szokás.



Lijiang óvárosa 1986 óta a világörökség része.