Moszkva zaklatja az amerikai diplomatákat

A The Washington Post komoly vádjai

[j.protic] publikálva: 2016-06-28 08:13:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Fotó:illusztrációs felvétel

A The Washington Post című amerikai lap szerint Oroszország zaklatja az amerikai nagykövetségek diplomatáit, azok családtagjait, és nemcsak Moszkvában, hanem szerte Európában.


A lap terjedelmes cikkben számolt be hétfői számában az amerikai külügyminisztérium egyik - meg nem nevezett - szóvivőnőjére hivatkozva arról, hogy John Kerry külügyminiszter már kéréssel fordult az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz, hogy állítsa le a gyakorlatot.

A szóvivőnő közlése szerint a gondok két esztendővel ezelőtt kezdődtek, azt követően, hogy az amerikaiak szankciókat erőltettek Oroszországra az ukrán válság okán.

A The Washington Post idézi az Oroszországban és európai fővárosokban akkreditált amerikai nagykövetek minapi washingtoni értekezletét, ahol a diplomaták arról panaszkodtak, hogy az orosz titkosszolgálat emberei állandóan zaklatják őket és a munkatársaikat. Rutinszerűen követték a diplomatákat és családtagjaikat, hívatlanul megjelentek fogadásaikon vagy egyéb rendezvényeiken, és riportereket fizettek le azért, hogy negatív történeteket írjanak róluk. Néhány legutóbbi akció azonban - a Post szerint - túllépett a határon, és bűnügynek is minősíthető. A washingtoni lap munkatársa, Josh Rogin azt írja, hogy olvasott olyan nagyköveti jelenéseket, amelyekben diplomaták arról számolnak be: oroszok törtek rájuk éjnek évadján a lakásukban, összetolták a bútorokat, vagy bekapcsolták a televíziót, majd távoztak. Az egyik diplomata jelentése szerint egy hívatlan éjjeli orosz látogató még oda is piszkított a nappali szőnyegére.

Moszkvából, ahol gyakoribbak és tartósabbak a zaklatások, azt jelentették haza diplomaták, hogy például rendszeresen kiszúrják autóabroncsaikat. Michael McFaul volt moszkvai nagykövet arról írt az egyik jelentésében, hogy orosz kormány által fizetett tüntetők üldözték, iskolába igyekvő gyermekeit pedig az orosz titkosszolgálat emberei követték. A The Washington Post megjegyzi: az ilyesfajta zaklatás nem teljesen újdonság: Barack Obama amerikai elnök kormányzatának első ciklusában az orosz titkosszolgálat betört az amerikai nagykövetség katonai attaséjának otthonába Moszkvában, és megölte az attasé kutyáját.

Az ukrajnai válság kirobbanása, azaz 2014 óta azonban megsokszorozódott az amerikai diplomaták zaklatása és erőteljesebbek, láthatóbbak lettek az orosz titkosszolgálat megfigyelői akciói is - írja a lap, és hangsúlyozza, hogy mindezt John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője is megerősítette. Kirby azt is elmondta a lapnak, hogy e gondokat felvetették orosz partnereiknek is, méghozzá a legmagasabb szinten. Kerry külügyminiszter márciusban Vlagyimir Putyinnak is felvetette ezt, az orosz elnök azonban semmiféle ígéretet nem tett a panaszok orvoslására.

A lap megszólaltatja Norm Eisent, az Egyesült Államoknak a Cseh Köztársaságban akkreditált nagykövetét is. Eisen azt állítja, hogy egész Európában ezt tapasztalják az oroszok részéről, és szerinte ez visszavágás az Ukrajna miatti nyugati szankciókért. Az amerikai külügyminisztérium több válaszintézkedést hozott, a többi között például speciális kiképzésben részesíti diplomatáit, hogy megfelelően kezelni tudják az ilyen jellegű zaklatásokat. Az európai és eurázsiai ügyekért felelős Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár vezetésével pedig rendszeresen tárcaközi értekezleteket tartanak, hogy ezeket az incidenseket számba vegyék, és választ adjanak rájuk.

A The Washington Post megkereste a washingtoni orosz nagykövetséget, amely hosszas közleményben reagált, és - a Post szerint - hallgatólagosan elismerte a zaklatások tényét, de azokat az Egyesült Államok provokációival és az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő orosz diplomatákkal való rossz bánásmóddal magyarázta, anélkül azonban, hogy konkrétumokat említett volna.

 

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Oroszbarát a szlovák lakosság

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
A járvány és a gazdaság
Szerdáig várjon a tankolással
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Mi Sardzsa titokzatos vonzereje?
Kultúra és gyerekek az Emíségekben
RECIKLI
Átadták az új parkot a Normafánál
Ahogy az ott lakók kértékl

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.19. 18:35 Világszám - Inforádió
Uganda
2024.04.20 10:05 Világszám - Inforádió
Afrika Svájca
2024.04.21. 10:35 Világszám - Inforádió
Uganda ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--