Jön a tél, sokan mégsem cserélnek gumit

Minden, amit tudnod kell az autód abroncsairól

[V.J.] publikálva: 2016-09-27 13:26:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Fotók: Láng Péter

Hamarosan itt a nyári - téli kerékcsere időszaka, amikor a biztonságos közlekedés érdekében nagyon fontos, hogy autóinkat téli abronccsal szereltessük fel.


Sajnos a magyar autósok több mint 30 százaléka nem foglalkozik ezzel a kérdéssel és télen is nyári gumikon közlekedik, amely hatalmas kockázatot jelent nemcsak önmaga, de a közlekedés összes szereplője számára. Rendkívül veszélyes helyzeteket teremthet, ha a csúszós úton nem tudnak biztonságosan megállni. A többi, felelősen gondolkodó autóstársunk ilyenkor felszerelteti téli gumiját. Számukra sem mindegy azonban, hogy milyen állapotú abroncs kerül majd autójukra. A szektor meghatározó vállalata, az Abroncs Kereskedőház segítségével minden kérdésre választ adunk, amely ebben az időszakban felmerülhet.

Már nem emlékszem, mikor vettem a gumikat, honnét tudom, hogy hány évesek az abroncsaim? Nagy segítség, hogy a 2000 után készült gumiabroncsok gyártási idejét, az úgynevezett DOT számot megtaláljuk az abroncs oldalfalán. Az utolsó négy karakter árulja el a gyártás idejét: 0314 például azt jelenti, hogy 2014 harmadik hetében készült.

Mikor kell kicserélnem az abroncsaimat? Egy új, személyautóra tervezett abroncs esetében a profilmélység 6-12 milliméter között van, az előírások szerint legfeljebb 1,6 milliméter mélységig lehet használni, ám ez már rendkívül balesetveszélyes. Téli abroncsnál még ennyit sem szabad várni: 4 milliméter alatt cseréljünk, mert esős, latyakos úton nincs vízelvezető képessége, havas úton pedig megszűnik a kapaszkodóképessége, hangsúlyozza Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője.

Nagy segítség, hogy a modern abroncsokon kopásjelzők találhatóak, de a szakemberek is felhívják a figyelmet a csere szükségességére. A Magyar Gumiabroncs Szövetség álláspontja szerint koptatottságától függetlenül egy abroncsot tíz év után le kell már cserélni. Ilyen életkorú, vagy öregebb abroncsok megvásárlását egyáltalán nem javasolják!

Új abroncsokat kell vennem az idei szezonra. Ha nem abban az évben gyártották, ne is vegyem meg? Nyugodtan megvehetjük, az abroncs nem tartós élelmiszer, a garancia a vásárlás napjától él, nem a gyártástól. Egy abroncs a gyártása után bekerül egy raktárba, ahol szakszerűen tárolják, nincs kitéve közvetlen napfénynek vagy egyéb tényezőknek. A gyártás során a gumiabroncsba olyan adalékanyagokat tesznek, amelyek megakadályozzák a minőségromlást. Az abroncs a raktárban nem „öregszik”, 5 évig probléma nélkül megőrzi tulajdonságait. Összegezve, ha 2011-2015-ös gyártású az új téli abroncs, nyugodtan megvehetjük neves cég raktárából és bátran használhatjuk.

Mire kell figyelni használt gumiabroncs vásárlásakor? A gumiabroncs élettartama jelentős mértékben attól függ attól, hogy milyen célra és milyen körülmények között használták. Az abroncsainkat olaj, kemikáliák, kátyúk, egyéb fizikai sérülések, rossz tárolási körülmények, és az UV sugárzás teszik tönkre. A behatások miatt megkeményednek, elvesztik tapadásukat.

Aztán az is fontos, hogy mennyire figyeltek például az egyenletes koptatására, amelyet azonos nyomás alatt lévő kerekekkel érhetünk el. Használt abroncsok vásárlása olykor kockázatos lehet, hiszen tulajdonságai csak a forgalomban derülnek ki. Ezért mindenképpen olyan helyen vásároljunk, ahol fel is szerelik, ki lehet próbálni. Ha kopás miatt csak két abroncsot cserélünk, akkor az újakat mindig hátulra szereljük, tanácsolják a szakemberek.

Egy rosszul koptatott abroncs megkeseríti életünket és megrövidíti pénztárcánkat, hiszen hamarosan újra szembesülnünk kell a ténnyel, hogy megint pénzt kell kiadnunk, immár egy megfelelőre. Nem érdemes kockáztatni.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Melyik a leggyilkosabb állat a világon?
Ő tudhatja magáénak a legtöbb áldozatot
PÉNZTÁRCA
A durvánál is durvább válság jöhet
A Fitch még pesszimistább, mint eddig volt
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Menjünk-e Hawaiira, ha tombol a vulkán?
Az üdülőparadicsomok zavartalanul üzemelnek
RECIKLI

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.19. 18:35 Világszám - Inforádió
Uganda
2024.04.20 10:05 Világszám - Inforádió
Afrika Svájca
2024.04.21. 10:35 Világszám - Inforádió
Uganda ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--