Elvegyűltünk Kairó forgatagában

A turista a legfőbb érték Egyiptomban

[V.J.] publikálva: 2016-05-31 19:06:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Egyiptom minden utazónak rejt különleges meglepetéseket. Aki először jár erre, annak minden különleges, de aki már járt a piramisok földjén, az is meglepődik mostanában. Az arab tavasz, de különösen a 2012-es forradalom óta itt minden a turisták biztonságáról szól. Bár kevesebb, de turista azért most is van bőven…


Azt tudjuk, az egyiptomi turizmusról, hogy 2012-es forradalom után visszaesett. Addig a lakosság fele élt a turistákból és a turizmusból. Az ország számra létfontosságú, hogy visszatérjenek a vendégek és velük a fontos bevételek. A magyar turistákat is szeretettel várják vissza, azzal az üzenettel, hogy Egyiptom nagyon biztonságos. Hogy ez mennyire nemcsak szándék, azt már a megérkezéskor megtapasztalhattuk. Megérkezésünkkor a kairói reptér üresen kongott, ami egy harmincmilliós város esetében elég szokatlan Az új szabályok szerint a hozzátartozók nem mehetnek be a reptérre, kívül kell várakozniuk. A belvárosban és az odavezető úton folyamatosan látható a rendőri és katonai jelenlét, mely a fokozott biztonsági készültség része. Minden lámpánál álnak rendőrök, de kilométerenként katonai járműveket is láthat a turista. Túravezetőnk Abd El Karim Adel, a Piramidon Travel ügyvezetője, mindenhová elvitte magyar média képviselőit, hogy saját maguk is érezzék: nincs biztonsági probléma Egyiptomban. Több miniszterrel és a turisztikai hivatal vezetőivel is beszélhettünk, akik egybe hangzóan elmondták, a turisták biztonsága a legfontosabb a számukra és a hadsereggel és rendőrséggel együttműködve a legkisebb veszélyhelyzetet is elhárítják.

Nyüzsgés felsőfokon

Kairó, az örökmozgó város. Több, mint 30 millió ember lakja, akik minden nap közel 8 millió autóval közlekednek a város útjain. Ennek megfelelően magyar turistának ez a forgalom maga az őskáosz, de az autókígyó olyan simán halad, mint maga a Nílus. Persze sok a koccanásos baleset, de túravezetőnk viccesen megjegyezte, hogy viták nincsenek a balesetek kapcsán, mert mindkét félnek jobb elkerülni a rendőri közeget. Mindenki kerüli a bajt. Az autósok többsége számára az index nem is létezik, inkább a duda van divatban irányváltáskor is. Veszély esetén egy dudálás dukál, gyorsabb jármű három tülköléssel adja tudtunkra, kié az elsőbbség. A jelzőlámpák csak dísznek vannak, működő példányt csak elvétve lehet látni. Ellenben mindegyiknél áll egy rendőr, sőt kilométerenként katonák is posztolnak, akik bármikor ellenőrizhetik az autósokat. Az egyiptomiak mindenhová autóval mennek a városban, ami nem csoda, hiszen egy liter benzin 2 egyiptomi font, vagyis hatvan forint.

Jólesik az alvás a mecset hűsében

Kairóban, 2012-es  forradalom legfőbb színhelyén, a Tahrir téren mintegy négymillió ember gyűlt össze, hogy elzavarják a Muzulmán Testvériséget. Néhol még meg lehet találni azokat a szögesdrótokat, melyekkel annak idején a forgalmat zárták le. A teret és a környező házakat azóta már teljesen felújították, a szögesdrót darabokon kívül nincs látható nyoma a harcoknak.  Itt található a Nemzeti Múzeum, ahol eredetiben nézhetjük meg a fáraók kincseit. Ellátogattunk az iszlám negyedbe, ahol muszlim és török mecset, ortodox és katolikus templom egyaránt várja a hívőket. Persze nemcsak imádkozni járnak ide az emberek. Itt tanulnak, vagy a fiatalabbak telefonos játékaikkal játszanak, láttunk olyanokat is akik itt töltik a sziesztát és a hűs templom szőnyegén alszanak.  Mivel az egész negyed egy óriási bazár, jó ha a pénztárcát gondosan elrejtjük az asszonyaink elől. Jelenleg a legtöbb turista, kínai, indiai, japán és spanyol, de mind többen jönnek Európából is.

A kocsmákban egész nap hatalmas a forgalom, hiszen pihenőidőben mindenki betér ide egy-egy erős török kávéra és egy mézes vízipipa kedvéért.

 

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
Kevesebb a nagy-britanniai milliárdos
A pénzük is kevesebb lett tavaly óta
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Szombattól lezárják Thaiföldet
Az ok az új koronavírus-hullám
RECIKLI
Miss Éden - szépségek talpig hulladékban
Nagyon menő a környezettudatosság

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.19. 18:35 Világszám - Inforádió
Uganda
2024.04.20 10:05 Világszám - Inforádió
Afrika Svájca
2024.04.21. 10:35 Világszám - Inforádió
Uganda ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--