Életműdíjat kapott a Légy alkotója

Díjak a szolnoki filmfesztiválon

[V.J.] publikálva: 2016-10-16 12:44:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Rófusz Ferenc és Szemadám György, a XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál két idei életműdíjasa

Rófusz Ferenc és Szemadám György kapta a XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál idei életműdíját. A zsűri négy kategóriában díjazta a legjobb filmeket, hat alkotót pedig elismerő oklevélben részesített. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjat ajánlott fel.


A díjazott filmek vetítésével ér véget október 16-án, vasárnap a XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál, Magyarország legrégebb óta (1969), folyamatosan megrendezett filmes seregszemléje. Az elmúlt négy napban a három földrész 18 országából érkezett, 61 versenyfilmet, összesen 31 órában vetítették a fesztiválnak otthont adó Tisza mozi termeiben. Emellett az információs vetítéseken további hét órányi film, illetve huszonöt különleges kísérő rendezvény várta a szemle résztvevőit.

A XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál hivatalos programja a Szolnoki Galériában szombat est rendezett díjátadóval véget ért, ahol az idén 70 éves Rófusz Ferenc és Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségének tagja életműdíjat vehetett át. A bemutatott filmeket Lajta Gábor, a fesztivál zsűrijének elnöke értékelte, a díjazottaknak pedig Demeter István fesztiváligazgató és Dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja. a Magyar Média Mecenatúra koordinátora adta át az elismeréseket.

A Lajta Gábor, Jelenczki István és Medveczky Balázs alkotta zsűri a Képzőművészeti film kategória díját Dala Istvánnak ítélte a Szobor születik… Bronzba öntött történelem című 52 perces filmjéért, amely a Bencsik alkotóközösség fiatal szobrászainak – Engler András, Meszlényi János és Polgár Botond – munkáját követi nyomon, miközben újra elkészítették a Parlament déli kapuja előtt azóta felállított, gróf Andrássy Gyula miniszterelnököt ábrázoló monumentális lovasszobrot. Az elismeréssel járó félmillió forintot, hasonlóan a mustra többi díjához, a Médiatanács ajánlotta fel.

Az animációs filmek díját a zsűri megosztotta Frédéric Even és Louise Mercadier Metamorphosis című filmje és Orosz István a Rajzoló című alkotása között. A fiatal, francia művészek első animációs filmje egy férfiről szól, aki a reggeli ébredés után úgy érzi, megváltozott és nem képes együtt élni a többiekkel. A Kossuth-díjas Orosz István – akinek Anamorfózisok című kiállítása a fesztivál első napján nyílt meg a Tisza moziban – Rajzoló című 6 perces filmje a labirintus mitológiáját dolgozza fel: „aki innen rajzolja, önarcmást készít, aki bejárja, saját sorsában téved el, aki már odaátról tekint rá vissza, az a megfordult időre, a pulzáló öröklétre lát.” A megosztott díjjal 250-250 ezer forint jár.

A kísérleti film kategória díját – és a vele járó 250 ezer forintot – a zsűri Mohi Sándornak ítélte A rózsa üzenete című, a virágok királynőjéről és az ember viszonyáról szóló 14 perces művéért. A képzőművészeti portréfilm kategória elismerését Marcie Begleiter (USA) kapta Eva Hesse – Tracing the Rope című egészestés munkájáért, ami az 1970-ben elhunyt, a hatvanas évek művészvilágának szupersztárjáról szól.

XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál kiemelt támogatója, a Magyar Művészeti Akadémia különdíját ajánlott fel. Az elismerést és a vele járó 300 ezer forintot Tóth Péter Pál kapta az Az üvegfestő – Róth Miksa művészete című filmjéért, amelyben a 150 éve született Róth karrierjét és művészi fejlődését mutatja be. Az elismerést a díjátadón Szemadám György adta át.

A zsűri oklevélben fejezte ki elismerését Alexandra Averyanovának (Oroszország) A perem és A szürke árnyalatai című filmjeiben megjelenített kifinomult vizualitás és narrativitás egységéért. Szintén oklevéllel ismerték el Cakó Ferencet a Dózsa 1514 című film sodró erejű, egyéni technikájáért, Jankovics Marcellt a szuggesztív forgatókönyvű Arcmás című filmjéért, Medgyesi Gabriellát egy kiemelkedő életút hiteles, árnyalt bemutatásáért A mítoszteremtő ember – Samu Géza című filmjéért. Ulrich Gábor Balansz és Fából faragott királyfi filmjeinek festői és grafikai kvalitásáért és mindenre kiterjedő szerzőiségéért, illetve Zajti Gábornak egy eltűnő népi mesterség költői dokumentációjáért a Székfaragás az Érmelléken című filmjéért részesült a zsűri hasonló elismerésében.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Feketególya fotelből
Nézze élőben a gemenci családot
PÉNZTÁRCA
Soha nem látott aranyárra számíthatunk
A recessziós félelmek is motiválják
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI
Lakjon Amerika első plázájában!
Loftlakások kezdőknek

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.05. 18:35 Világszám - Inforádió
New York 1.
2024.05.06. 10:05 Világszám - Inforádió
New York 2.
2024.05.07. 10:35 Világszám - Inforádió
New York 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--