Bemutatjuk 2023 három turisztikai szegmensét

Madagaszkár, Afrika Expo, Székelyföld

[superadmin] publikálva: 2023-02-25 08:44:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A hajdan nagyon népszerű Utazás kiállítás egyre kisebb, de még így is fontos szakmai találkozóhely és a látogatok is találnak érdekességeket, például az idei bemutatón is. 2023-ban Erdélynek is megmaradt a pavilonja.


Székelyföldnek közös standja van, ahol a 3 megye: Kovászna, Hargita és Maros mutatja be a turisztikai látványosságait.

Demeter István, a Visit Kovászna Egyesülettől válaszolt néhány kérdésünkre.

Miért tartották fontosnak eljönni a kiállításra?

Székelyföld a magyar turisták számára egy különleges vidék, és szeretnénk, hogy egyre többen jöjjenek. Sajnos a járvány miatt nagyon lecsökkent a vendégszám. Lassan emelkedik, de tavaly még nem érte el a 2019-es szintet - bízunk benne, hogy idén meg is haladja azt.

Milyen újdonságot hoztak a mostani kiállításra?

Aki először jön, annak minden újdonság, de komolyra fordítva a szót a tiszta természetet, felújított kastélyokban, udvarházakban lévő színvonalas szálláshelyeket és a gyógyvizeket, mofettákat ajánljuk elsősorban. Székelyföld és főleg Kovászna megye nagyon gazdag ásványvizekben.

Az árak Erdélyben is nagyon megemelkedtek?

Az energiaválság miatt persze igen, de mivel Euróban vannak főleg, nem volt ez nagyon nagy mértékű.

Mennyibe kerül egy éjszaka egy felújított kastélyszállóban?

90-140 Euró fejenként az ár, reggelivel.

11.alkalommal rendezik meg az Utazás kiállítás társrendezvényeként az Afrika Expót. Az esemény főszervezőjével, Szilasi Ildikóval beszélgettünk.

Hány kiállító van a mostani Expon?

Idén 21 kiállítónk van és ők 15 afrikai országot képviselnek, 450 négyzetméteren.

Milyen programokkal várják a látogatókat?

A legnagyobb kiállító az Utazz Afrikába utazási iroda, vannak nonprofit szervezetek, mint például az Afrika Másként, Közel Afrikához és az Afrikáért Alapítvány, illetve van néhány egyéb cég. Minden kiállító beküldhette a programjavaslatát, és az Etiopean Airlines Afrika színpadon pénteken, szombaton és vasárnap a Ballet Camara szenegáli tánc-show-val váltva, 20-30 perces blokkokban, hol utazási beszámolókat lehet hallgatni, hol nonprofit szervezetek beszélnek a Maliban, Szenegálban, Tanzániában, Kongóban zajló támogatási programjaikról.

Hány embert visznek ki az irodán keresztül évente?

Egy kis családi vállalkozás a miénk, egy évben 4-500 embert viszünk ki, egyre több országba. Szervezünk utakat Algériába, Egyiptomba, Szenegálba, Gambiába, Etiópiába, Kenyába, Tanzániába, Zanzibárra, Madagaszkárra, Namíbiába, Botswanába, Zimbabwébe és a Dél-Afrikai Köztársaságba. Ezek kis 10-12 fős csoportok, olyan idegenvezetőket igyekszünk foglalkoztatni, akik a terület szakértői, ott dolgoztak, ott éltek, ott kutattak. Például dr. Lassányi Gábor, aki az algériai idegenvezető kollégánk, húsz éve jár ki a Szaharába, jómagam a szilveszteri szenegáli csoportot is szoktam vinni, Szenegál tiszteletbeli külgazdasági tanácsosaként jól ismerem az országot.

Mostanában a legtöbben már interneten vesznek jegyeket és intézik a szállást, de Afrikának ezen országaiban tanácsos profi utazásszervezővel elindulni, jól felkészültekkel menni - és mi ezt a védőhálót az utazók köré tudjuk vonni. Velünk időt és pénzt spórolnak és a kellemetlenségeket is elkerülik.

Az idei Utazás kiállítás külföldi díszvendége Madagaszkár. Az ország Turisztikai miniszterével, Joel Randriamandrantóval beszélgettünk.

Miniszter úr, országuk közismert különleges élővilágáról, növényzetéről, tengerpartjairól, de hazánktól nagyon messze van, ami miatt egyelőre sajnos kevés magyar jut el Madagaszkárra. Milyen terveik vannak a térségünkkel kapcsolatban?

Madagaszkár turisztikai stratégiájában a közép és keleteurópai országok új piacok, most kerültek a látószögünkbe. Első körben kifejezetten a turisztikai szakma képviselőinek tervezünk egy kiutazást, hogy megismerjék ezt a nem annyira ismert desztinációt. Második lépés lesz a kiutazások egyszerűbbé tétele és e cél érdekében hívtunk meg három, az országunkba járatot indító légitársaságot (Etiopean Airlinest, amely Bécsből repül, a Turkish Airlines-t és az Air France-ot) a standunkra. Velük tárgyalnak, hogy mi az ő javaslatuk, hogy minél gyorsabban és minél olcsóbban lehessen eljutni a régióból Madagaszkárra. Természetesen első körben a keresletet kell megteremteni, ha megnövekszik a térségből kiutazók száma, akkor lehet a légitársaságnak ajánlani, indítsanak innen is járatokat.

Ennek az új stratégiának a része a részvétel a mostani budapesti kiállításon?

Igen, itt most bemutatkozunk a nagyközönségnek is, de mint említettem az első lépés az utazási irodák képviselőinek szervezett kiutazás lesz. Megismertetni velük a desztinációt és a célcsoportokat, akiknek el lehet véleményünk szerint adni az utakat.

Hány turista érkezik egy évbe Madagaszkárra?

A járvány előtti évben majdnem 400 ezer turista járt nálunk, a nagy többségük francia. Tavaly 130 ezer vendég érkezett, de igazából csak júniusban nyitott ki az ország. Az idei évre szeretnénk megint elérni a közel 400 ezres beutazószámot. Hosszú távon a célunk, hogy ne a francia piac uralja ennyire a beutazást.

A beutazóink majdnem 90 százaléka európai turista, a franciákon kívül főleg angolok, németek, spanyolok. Dél-Afrikából a fenti desztinációknál kevesebben jönnek.

Miket kínálnak a turistáknak a gyönyörű és különleges természeti környezeten kívül?

Úgy gondoljuk, hogy a fő vonzerő természetesen ez marad, de nem akarunk ennyire bezárkózni ebbe a kategóriába, mert nagyon sok mást is tud Madagaszkár adni. A strandokat szeretnénk többet promotálni, és nem csak Nosy Be szigeten. Szeretnénk népszerűsíteni az aktív turizmust - lehet biciklizni, motorozni, búvárkodni, madarakat megfigyelni. Új irány a luxusturizmus, és például a gasztronómia. Ezeket a részszegmenseket szeretnénk fejleszteni, és a célunk 2028-ra az egymilliós látogatói létszám elérése. Van egy befektetési stratégiánk is, szeretnénk külföldi tőkét bevonni a luxusszállások és az infrastruktúra fejlesztésébe, akár élményparkok létrehozásába.

Vannak tervek arra, hogy a turizmus növelését a környező szigetekkel közösen érjék el?

Az Indiai óceán Vanília-szigeteki regionális szervezetének én leszek az elnöke március másodikától. A szervezetnek Mayotte, a Comore szigetek, Seychelle, Mauritius, Reunion, a Maldiv szigetek és Madagaszkár a tagja. Szeretnénk egy új turisztikai terméket kialakítani a világpiacra, a Vanília-szigeteket. Még nincs kialakulva ez a "termék" és a legnagyobb hátráltatója a légi közlekedés ára. Nagyon sokba kerül a szigetek közti repülés, ha különböző légitársaságok járataira kell jegyet venni. Korábban volt regionális légibérlet és ezt szeretnék megint megszervezni.

Ami most működik és egyre jobban bővül, a hajós körutak. Ebben Madagaszkáron is van két három állomás. Jelenleg körülbelül 12 hajóstársaságnak vannak ilyen körútjai, ennek egy része kifejezetten luxusút.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Tízezer kutyát vágtak le
A kínai kutyahús-fesztiválon rengeteg kutya veszti életét
PÉNZTÁRCA
Zuhanást áraz be az ingatlanpiac
Egyszerre igényesebb és olcsóbb
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI
Ezt is rosszul tudtuk
Jégkorszaki meglepetés

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--